Публичният регистър с имуществените декларации на магистратите ще остане затворен още

...
Публичният регистър с имуществените декларации на магистратите ще остане затворен още
Коментари Харесай

Имуществените декларации на магистратите остават скрити

Публичният указател с имуществените заявления на магистратите ще остане затворен още несигурно време. Онлайн регистърът, който се поддържа от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), не работи към този момент повече от две седмици. Той беше спрян, откакто ИВСС разгласява декларацията на арбитър Мирослава Тодорова, в която не бяха заличени персоналните ѝ данни и тези на фамилията ѝ. От пресцентъра на ИВСС обясниха пред " Сега ", че се " прави инспекция, след която достъпът до регистъра на уеб страницата на инспектората ще бъде възобновен ". Оттам обаче отхвърлиха да се ангажират със период. Не е ясно и за какво е належащо толкоз време за осъществяването на въпросната инспекция.

На 18 юли, два дни след като ВСС преднамерено намали атестационната оценка на съдия Тодорова, ръководената от Теодора Точкова институция разгласява нейните адрес, ЕГН, информация за персоналната карта и мобилния телефон, както и трите имена на брачна половинка ѝ и малолетното ѝ дете. В името на файла с декларацията на магистрата е записано NE SE CHISTIIIIIIII. В същия ден общественият указател с имуществените заявления беше спрян и от този момент не работи.

А основният правосъден контрольор Теодора Точкова излезе в отпуск, който не приключи даже и с цел да даде пояснение по случая пред Висшия правосъден съвет. За чуването й упорства ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Вместо да се яви, Точкова прати публична позиция до правосъдните кадровици, в която твърди, че " става дума за пропуск, а не преднамерено отношение към арбитър Тодорова ". Тя трансферира виновността на чиновник на ИВСС, който бил с икономическо обучение и не съумял да " почисти " декларацията на съдията. Според Панов обаче писменото обяснение на Точкова не е задоволително, тъй като не дава отговор има ли преднамерено отношение към арбитър Тодорова и за какво декларацията ѝ е била оповестена, макар че е било ясно, че персоналните данни в нея не могат да се изчистят.

 

ПОЗИЦИЯ

Тодорова обаче беше изслушана от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по покана на Панов. Тя даде да се разбере, че не има вяра на обясненията на инспектората, че става дума за техническа неточност. Тодорова изясни, че декларацията й се отваря и може да бъде обработвана най-малко от 7 компютъра и е попълнена във формат, в който всички градски съдии са попълнили декларациите си. Според нея, в случай че инспекторатът няма задоволителен потенциал да се занимава с имотните заявления (доскоро това правеше Сметната палата, б.а.), би трябвало да се намерения дали е целесъобразно да има такива пълномощия. " Колегите се тормозят, че публикуването на данните на техните съпрузи и на хората, с които живеят, минава допустимата граница. А в случай че е допустима грешката да се огласяват и децата, тогава приказваме за проведена безредица, в случай че не нещо друго ", добави съдията.

След като я изслуша, Висшият правосъден съвет изрече " паника и неотстъпчивост " в декларация, че приключването на данните на арбитър Тодорова е неприемливо и засяга неприкосновеността на магистрата и неговото семейство, както и накърнява независимостта му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР